Pages

Tuesday, October 16, 2012

Kelebihan Hari `Arafah Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh sekadar perkongsian kepada para ikhwah yang dikasihi sekelian..

 Teringat ana nak sharekan pada  para ikhwah pernah tahu dan pernah dengar berkenaan fadhilat dan keistimewaan hari arafah..

Hari arafah sepertimana yang kita tahu adalah hari ke-9 dalam bulan dzulhijjah dan juga hari yang besar dalam hari2 haji. Hari arafah juga telah disebutkan hari magfirah dan juga hari mustajab doa-doa kita. Hari arafah juga adalah hari yang telah sempurna agama dan juga kesempurnaan anugerah nikmat islam dan juga hari pelesan dari api neraka.

Dalil hari arafah dari al-quran dan al-hadis. 

1. Allah swt telah bersumpah pada hari tersebut seperti di dalam firmannya

 وشَاهد و مشهود surah al-buruj

 Daripada abu hurairah r.a Rasulullah s.a.w telah bersabda

 اليوم الموعود : يوم القيامة، واليوم المشهود : يوم عرفة، والشاهد: يوم الجمعة

2. Allah swt telah berfirman

 “ والشفع والوتر” surah al-fajr

 Ibn Abbas r.a telah menyebutkan didalam kitab tafsir ibn kathir maksud “As-syaf`u” ialah hari adha(hari raya korban) manakala “Al-Watr” ialah hari `arafah.

 3. Turunnya ayat al-quran

 الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمْ الْإِسْلَامَ دِينًا Surah al-maidah.

 Diriwayatkan oleh saidina umar al-khattab r.a ketika turunnya ayat tersebut adalah pada hari jumaat dan hari jumaat tersebut adalah pada hari `arafah

 4. Berpuasa pada hari arafah diampunkan dosa setahun yang lepas dan setahun yanga akan datang. Berdasarkan hadis daripada abi Qatadah r.a berkata : telah ditanya Rasulullah s.a.w mengenai puasa dihari `arafah, lalu baginda rasulullah s.a.w menjawab dengan sabdanya “diampunkan dosa tahun yang lalu dan diampunkan dosa tahun yang depan(selepas)” riwayat muslim. Terdapat juga hadis bagi mereka yang tidak berpuasa tetapi menjamu makan (untuk berbuka) bagi orang yang berpuasa hari `arafah pahalanya adalah sama seperti orang yang berpuasa pada hari tersebut. Berpuasa pada hari `arafah disarankan pada umat islam yang tidak melakukan ibadah haji, manakalh bagi muslimin muslimat yang sedang dalam haji atau di padang `arafah tidak disarankan berpuasa pada hari tersebut.


5. Hari `arafah juga hari mustajab doa dan hari digalakkan kita supaya banyakkan berdoa.. Seperti dalam hadis Rasululullah pernah bersabda : sebaik-baik doa adalah doa hari `arafah, dan sebaiknya dalah apa yang aku sebut dan para nabi-nabi sebelum ku menyebut :

 لا إله إلا الله وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير


6. Hari arafah juga adalah hari diampunkan dosa dan hari pelepasan dari api neraka seperrti dalam hadis.

 قال النبي صلى الله عليه وسلم : ما من يوم أكثر من أن يعتق الله فيه عبدا من النار من يوم عرفة

No comments:

Post a Comment