Pages

Sunday, January 3, 2010

Bila orang jahil berwatak orang alim

Sudah menjadi kebiasaan dan mentaliti bagi masyarakat melayu apabila melihat orang yang bergaya seperti orang alim dan mempunyai kemahiran dalam bercakap disanjung-sanjung dan digelar sebagai seorang USTAZ.

Kebanyakkan yang akan terpedaya dan tertipu orang-orang seperti ini adalah orang awam yang tidak tahu dan tidak mengenali sendiri bagaimana yang dikatakan orang berilmu,orang terpelajar atau lebih sinonim dengan gelaran orang alim.

Terkadang masyarakat awam terpedaya apabila ada individu yang pernah popular dan glamor dlm bidang bukan agama seperti penyayi rock dan pelakon berubah ke bidang agama. Kita sendiri menghormati dan menyokong dengan perubahan diri dan keinsafan mereka menjadi peribadi agama. Tapi yang menyedihkan apabila golongan seperti ini hanya ingin gelaran sebagai orang agama yang ingin mendapat pengaruh dan kemudian mereka sendiri merosakkan peribadi muslim yang lain.

Kalau mereka insaf terus mempelajari agama dan menyampaikan agama pada orang lain memang kita patut sokong dan menghormati mereka. Tapi sekiranya mereka hanya ingin mendapat gelaran dan merosakkan orang lain,ini akan memberi kerosakan pada pemikiran masyarakat melayu muslim sendiri. Tidak kira golongan ini bercakap di atas politik atau pentas agama di masjid-masjid. Kalau dulu hanya menyanyi terhangguk-hangguk dan melalak di pentas artis dengan memakai pakaian ala rock tapi sekarang hanya mengutuk dan memaki hamun orang dengan memakai jubah dan berserban. Kemudian diselitkan dengan membaca ayat-ayat al-quran dan hadis-hadis nabi. Orang awam terutama masyarakat dari kampung-kampung akan mudah terpedaya dengan golongan ini dan terus memberi gelaran sebagai USTAZ atau dipandang orang yang alim. Apabila orang-orang seperti beralih ke bidang mereka balik, mesti dikaitkan dan dialasankan dengan tugas agama dan ingin berdakwah. Contohnya bekas penyanyi yang berubah menjadi orang agama kemudian beralih kembali ke bidang nyanyiannya. Persoalannya, Adakah dakwah tersebut untuk penyanyi-penyanyi atau masyarakat yang tiada kesedaran agama atau dakwah untuk masyarakat yang sedang belajar agama ikut jejaknya menjadi penyanyi rokc?

Apabila masyarakat menjadikan golongan ini sebagai teladan bagi mereka dan model dakwah bagi mereka, akhirnya akan kata kami nak menjadi penyanyi rock ala islam pasal USTAZ tu kata boleh.

No comments:

Post a Comment